Lite fakta om baksmälla

Tydligen så blir man inte bakis på själva spriten utan när du dricker sprit så är den första skadliga reaktionen att alkoholen hämmar ett hormon som reglerar njurarnas utsöndring av vatten. Vi börjar pinka mer än normalt helt enkelt och blir då av med både vätska och salter. Vi pinkar ut mycket mer vätska än vi dricker och blir därför uttorkade. Den här uttorkningen gör att hjärnan krymper en aning. Det är en av orsakerna till att vi kan känna huvudvärk dagen efter.


Alkoholen påverkar även samma receptorer som sömntabletter och lugnande medel och är orsaken till att man känner sig matt, slö och trött dagen efter.


Den del av alkoholen vi är ute efter för att berusa oss är Etanolen. Den bryts ner av levern till ofarlig ättiksyra. Det tar visserligen en viss tid och vi är berusade tills levern har hunnit ta hand om etanolen. Ättiksyran förbränns sedan och används antingen till att bygga upp kroppen eller bilda fett. Ja, man kan bli fet av att dricka mycket alkohol!

Vad kan man göra för att lindra baksmälla?


Det enda man då kan göra är att i förebyggande syfte endast dricka sådant som innehåller mycket små mängder metanol. Här följer en lista på de drycker som innehåller MEST Metanol:

  • Konjak
  • Rödvin
  • Whisky
En annan sak som är mycket enklare att gå efter är att inte dricka färgade drycker. Det är mycket bättre till exempel att dricka vitt vin än rödvin, detta framgår klart i punkterna ovan. Håller man sig bara till ofärgad sprit under en hel kväll, så kan detta bidra till en förmildring av baksmällan dagen efter.

Idag finns det även preparat som skall lindra baksmällan. Pillren heter Bakis och kan köpas på teknikmagasinet för 49 kr. Man skall ta två stycken sådana brustabletter i ett stort glas vatten innan man går och lägger sig. Nedan följer dess hemsida: http://www.bakis.com/



Kommentarer
Postat av: p

även attäta ägg dagen efter lindrar baksmällaäven om man inte ärså sugen på det just då.

2007-11-05 @ 09:27:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0